Narzędzia do gastronomii

Maszyny do losów
Latem w każdym mieście i w każdej mniejszej lub większej miejscowości powstają stoiska z lodami, różnego rodzaju punkty, sklepy i budki. Każda taka ma firma potrzebuje jednakże odpowiednich maszyn. Jedną z takich maszyn jest maszyna do lodów włoskich.



Maszyna ta wcale nie jest duża. Ma specjalne dysze, przez które wychodzą gotowe lody a także pojemnik, do którego trzeba wsypać mieszanki i wszystkie produkty do stworzenia lodów, a następnie włączyć urządzenie. Mieszanka w środku jest stale zamrożona, więc po uzupełnieniu maszyna może przechowywać mieszankę przez cały dzień. Na koniec dnia wystarczy ją zwyczajnie szczegółowo umyć. W gastronomii nie tylko tej wakacyjnej wykorzystywane są także piece konwekcyjno parowe. W takich piecach piecze się produkty słodkie i wytrawne. Można w nich piec bułki, pizzę, tarty, chleby i wiele innych produktów. Piece mają różnorodne wielkości, zatem istnieje możliwość doboru konkretnego rozwiązania do wielkości firmy i jej potrzeb. W przypadku małej gastronomii wykorzystuje się mini piece, a kiedy mowa o dużych restauracjach lub piekarniach, zastosowanie mają ogromne przemysłowe urządzenie o dużej mocy. Takie piece mają także duże wsady, zatem w jednym momencie mogą upiec zdecydowanie więcej towarów. Obsługa tych urządzeń nie jest trudna i właściwie każdy może się tego nauczyć po niezbyt długim szkoleniu, które trwa zaledwie kilkanaście minut do maksymalnie kilku godzin. Pracowników obsługujących zarówno piece, jak i maszyny do lodów latem na pewno nie brakuje, bo wiele ludzi znajduje wtedy dodatkowe zatrudnienie.

Polecamy: maszyna do lodów włoskich.